Dotaz vyřešen reakcí: 02.11.2013 09:55
02.11.2013 00:46 příspěvků:6 | Dobrý večer/den všem, předem děkuji za pomoc při výběru nových komponent na upgrade mého PC. Vžijte se do mé situace, na nákup komponent na upgrade stávajícího herního PC máte celkem 12000,-Kč, ani méně, ani více. Objednávat chcete od dneška za pět dní. Komponenty které potřebujete koupit jsou: procesor, základní deska, chladič, operační paměti (vše ostatní vám zůstane z původního PC). Za svoje peníze chcete to nejvýkonnější co se dá momentálně sehnat (to znamená u Intelu, klidně starší generaci core, pokud v testech jen málo zaostává za novější generací). Pro lepší CPU zvážíte nákup jedné 2 GB paměti (platí pro Intel), protože ceny jsou díky požáru továrny kde se vyrábějí paměti o polovinu vyšší, a nákup další paměti se bude řešit případně časem. Rozhodujete se mezi platformou Intel a AMD, respektive mezi třemi sockety v rámci rozpočtu: 1155, 1150, a AM3+. Chcete CPU s odemčeným násobičem, a desku s dobrou možností taktování v rámci její utiliti (kouknete se na fotografie té utiliti). Nakupovat chcete z alfy, nebo alzy. Koupíte i bazarové/repasované zboží, pokud bude zajímavá cena. Podíváte se na společné srovnávací benchmarky vámi vybraných procesorů pro všechny tři sockety na jedné fotografii (taky to chci vidět :smile. Půjdete se poradit sem na fórum, protože už vám z toho pročítání recenzí a komentářů stojí hlava kolem, a stejně jste nakonec nerozhodný. moje stávající sestava, potřebuje upgrade :mad: CPU:AMD Phenom 9600 X4Quad-Core socket AM2+ ( 2.3 GHz )
CHLADIČ:AKASA AK-875BL
DESKA:Gigabyte MA770-DS3 - AMD 770
RAM:7GB
VGA:ASUS GeForce EN GTX470
CASE:Thermaltake M9
ZDROJ:Corsair TX750-750W
AUDIO:Creative Sound Blaster X-Fi mx Xtreme Audio 7.1
HDD:3x500GB
---|---|
02.11.2013 09:55 příspěvků:85 | nějak jsem se nevešel |
---|---|
03.11.2013 00:27 příspěvků:6 | heh, si děláš prdel? jsem dnes celý den zase bádal do čeho půjdu, a nakonec jsem dřív než jsem se podíval zde na odpovědi vybral to co ty. Akorát tu desku mám s tím jedním slotem pro grafiku, a odemčený násobič na cpu. Taky sem napíšu to co jsem psal na pchelpu: "Takže nakonec jsem se rozhodl pro Ivy Bridge a jeho Core třetí generace, protože prostě Intel přešlapuje na místě, a největší změny proběhly naposled při přechodu ze Sandy Bridge na Ivy Bridge. Teď co Intel vylepšuje na nových procesorech, je jen grafika, ostatní věci jsou spíše kosmetického rázu, a věci jako Hyper Tread jsou dnes ve hrách spíše na obtíž. Několik dní se rozhoduji mezi těmito třemi sockety, (popsané výše), a moje volba padla na socket 1155, a Intel Core i7-3770K. Ve všech testech (šlo mi hlavně o ty herní) drží krok s i7 4770K, a někde jí o několik FPS dokonce překonává. i5 4670k je daleko za oběma...,a FX 8350 je většinou za všemi třemi procesory (někdy ale taky držel krok). Stejnak vám ale musím poděkovat za snahu, třeba tenhle topik někomu pomůže při nákupu. Komponenty nakonec překročily můj už tak překročený rozpočet , ale co, tak do další výplaty budu o chlebu a vodě xD komponenty pro které jsem se nakonec sám rozhodl: Core i7-3770K (CPU zánovní, sleva 700,-Kč :clap: ) Alpenföhn K2 (chladič) Corsair 4GB KIT DDR3 1600MHz CL9 Vengeance Low profile (paměti). celkem: 12994,-Kč s DPH CPU:AMD Phenom 9600 X4Quad-Core socket AM2+ ( 2.3 GHz )
---|---|
03.11.2013 09:48 příspěvků:85 | deska je dost dobrá i ten procesor je super, ale proč ty ramky v low profilu? pokud nemáš nedostatek místa, tak jsem přeci jen pro chladič... ale jinak gratulace, hodně dobrá sestava |
---|---|
03.11.2013 21:10 příspěvků:6 | Chladič byl na ramkách vybrán záměrně, kvůli rozměrnému chladiči procesoru. No ale stejně jsem se nakonec rozhodl jinak, napíšu sem to samé co na pc-help. "Tak jsem nakonec změnil svůj názor, několik dní se seru s tím jestli je výkonnější i7 třetí generace, nebo i7 čtvrté generace. Ano, Haswell je někdy výkonější než Ivy-Bridge, ale jen pokud se hra testuje na malé rozlišení, potom na sebe bere výkon procesor, a tam nepatrně převažuje Haswell. NA druhou stranu patři obdiv a chvála Ivy-Bridge s jeho menší spotřebou, jak v základu, tak i po přetaktování na stejné MHz, jako Haswell. Jediné co mě přesvědčilo pro Haswell, a ne Ivy-Bridge, jsou nové konstrukční sady (které zatím využije jen úprava videa, atd...), lepší výkon v singl-theadru, a stejná cena, jako o rok starší Ivy-Bridge. Jenom ta teplota v základu, a po přetaktování Haswellu je větší než u staršího Ivy-Bridge, to je snad jediné mínus co Haswel má... Jinak těch nových instrukčních sad co zde píšeš, má Haswell oproti Ivy-Bridge malinko více (viz odkaz dole), a to je snad jediný důvod proč ho kupuji, i když to vývojáři her asi nebudou podporovat (možná u pár her, jako tomu bylo u "only" Dx10, a Dx11 her). Po těch několika dnech bádání co si vlastně koupím, jsem přišel nato, že vás ve hrách nebrzdí CPU, ale grafika. Pokud máte ale slabší grafárnu, tak má váš procesor co dělat s výpočtem hry, a ještě se starat o běh operačního systému. No abych to schrnul, můj AMD Phenom 9600 X4Quad-Core socket AM2+ ( 2.3 GHz ), mi brzdí mojí Nvidia GTX 470, a ať už koupím jakýkoliv procesor, tak na tom budu lépe. Dodám že od nákupu phenomu (před pěti lety) jsem se nemusel dívat na minimální požadavky her, a vše jsem spustil. Jenom jsem na něm vyměnil Nvidii 9800 GTX, za GTX 470 . Jediný důvod výměny CPU u mě je pokles FPS v módu DayZ pro Armu II, a taky her co brzo vyjdou: Battlefield 4, GTA 5... No na závěr jenom dodám že i7-4770K co kupuji je vyšší střední třída, a předpokládám že mi aspoň dalších pět let, jako původní phenom vydrží Intel Core i7-3770K vs i7-4770K: http://www.cpu-world.com/Compare/590/Intel_Core_i7_i7-3770K_vs_Intel_Core_i7_i7-4770K.html CPU:AMD Phenom 9600 X4Quad-Core socket AM2+ ( 2.3 GHz )
---|---|