Úvod > Fórum > Hardware > Notebooky > unexpected store exception a další problémy

unexpected store exception a další problémy

06.04.2020 04:25

Mám notebook od zimy, novej, Lenovo (IdeaPad, v330-14ikb)na něm win10nejdřív vše bez problému, až do aktualizace, kdy z nějakýho důvodu vždy při tučným písmu v Libreoffice přes celou obrazovku vyskočil černej divnotvar (psal jsem ale seminárku, kde mi chyběl jen závěr, tak jsem víc nadpisu nepotřeboval a při pokusu hodit si to na net modrá smrt. Tak jsem to dopsal teda dopsal v Libreoffice a když jsem odcházel práci odevzdat, další modrá smrt a další hned po naskočení a další. Nakonec naskočil normálně a podařilo se mi pogooglit možná řešení, problém je, že už přesně nevím co, ale nic co bych nezvládl i jako naprostej počítačovej idiot. Zabralo to a pár dalších měsíců byl klid a to i v případě hraní hry (nejsem gamer, nehraju často a nehraju nic náročného), čehokoliv... Problém začal zase teď. Akorát jsem dělal na úkolu a tak jsem měl otevřenej prohlížeč a k tomu jsem otevřel soibory. Disk D je dost větší kapacitně, tak mám většinu věcí tam. Nejprve se zasekl počítač, na pár vteřin, s divnym zvukem (něco mezi pískáním a chrcenim, hlasite), pak prohlížeč "neodpovídal" a spadl. No a do toho mi to zahlásilo, že disk nešel načíst pro I/o chybu. Trochu infarkt, ale po restartování (doufám, že jsem to úplně nepo...) všechno v pohode. A teď zase. V posledních pár dnech pády různých aplikací, a včera se počítač zasekne, je jedno jestli na něm něco dělám nebo je jen zapnutej, chvíli (klidně několik minut) nic, ačkoliv někdy je i není výrazně hlasitější jak při větším výkonu, tak pokaždý cejtím daleko výrazněji než kdykoliv větrák a unexpected_store_exception. Všechno by mělo bejt aktuální, to jsem kontroloval. Problém nebude závislý na tom, co já na počítači dělám řekl bych (film, různé prohlížeče, jen textový editor, zmíněné Libreoffice,... či vůbec nic). Teplota by taky měla bejt v pohodě. Ani žádný poškozený soubory apod jsem nenašel.

Moje otázka zní - je něco co nevyžaduje slozitej proces a větší (a pro laika děsivější) zásah do hard/software a můžu to udělat já? Nebo něco složitějšího, s čím můžu někam zajít? Nebo mám využít záruky? Kde by mohl být problém?

06.04.2020 05:57

Moc se v tom nevyznám, ale dump říká že default_bucket_id win8 driver fault, process memCompression, In-page I/O error. Víc si teď nepamatuju, jestli bude potřeba, můžu překopírovat později.

06.04.2020 21:06

pro čtení bsod chyb je dobrý nástroj od https://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html

https://www.nirsoft.net/utils/bluescreenview-x64.zip

Tam se toho dozvíš a i my dovzíme mnohem víc a na čem to padá (jestli třeba nějaké drivery).

Na PM neodpovídám, do podpisu se snažte dávát co nejmenší písmo (místo výchozí dejte drobné nebo malé)
07.04.2020 18:40

Díky. Jako viník se tam ukazuje ntoskrnl.exe a v jednom případě k tomu hal.dll. Na co se tam mam dál zaměřit? Jestli na něco?

07.04.2020 19:36

pošli ideálně printscreen nebo bccode (například 0x0000000A)

prvně bych zkusil updatnout všechny drivery, co jde - na chipset, grafiku, síťovou kartu, zvukovku, bios...

nejvhodnější bývají přímo od vendora - https://pcsupport.lenovo.com/us/en/products/laptops-and-netbooks/lenovo-v-series-laptops/v330-14isk/downloads/driver-list/

nejsou sice nejnovější, ale bývají otestované, že jsou bezproblémové.

Na PM neodpovídám, do podpisu se snažte dávát co nejmenší písmo (místo výchozí dejte drobné nebo malé)
07.04.2020 20:19

Ok, díky.

• ten screen je na houby, bc code je 0x00000154 nebo 0x0000001a (bohužel těhle 5 posledních nejsou jediný, tyhle dva se ve všech opakovaly, ale ten první nejčastějc)

s těmi drivery, nevím jestli to není blbej dotaz, ale mám je postahovat podle sériového čísla?

08.04.2020 06:33

Pokud má notebook víc konfigurací, tak podle seriového čísla ti to vybere všechny, které jsou potřeba.

© 2007-2024 PCforum.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk, podmínky užití, kontaktní informace