Úvod > Fórum > Software > Pomalý štart ultrabooku win 8.1 + iné otázky

Pomalý štart ultrabooku win 8.1 + iné otázky

04.11.2013 13:12

Zdravim. Pred par dnami som upgradoval win8 na win 8.1. Robil som to oficialne cez windows obchod. Ultrabook mam cca. mesiac a je to IdeaPad u430 touch (http://www.thinkpro.sk/produkt/lenovo-ideapad-u430-touch-i5-4200u-59-390462)

Instalacia prebehla v poriadku, system bezi v pohode (az na ten nevymazatelny watermark SecureBoot v biose je Enabled... ak by mal niekto nejaky tip ako sa ho zbavit budem vdacny za to) avsak po upgradovani sa vyrazne predlzila doba zapinania PC Predtym to bolo do 10-15 sekund teraz je to aj viac ako 30.

Na notebooku mam hybridny disk Seagate ST500LX005-1CW162, ktory by mal mat oficialne 16 GB SSD pamäte ale ja v total comandri vidim 26 GB. Mimochodom za mesiac pouzivania sa jeho volna kapacita este nikdy nezmenila. Ocakaval som, ze postupnym pouzivam sa bude zaplnovat... alebo ako to vlastne funguje ?

Môze to dlhe bootovanie suvisiet s tym, ze win 8.1 prestal vyuzivat tento SSD pri starte systemu ? Koniec koncov casto som cital, ze taketo mini SSD sluzia na rychlejsi start PC...

A existuje nejaky jednoduchy spôsob ako sa vratit na Win 8, ktory mimochodom fungoval uplne bez problemov...

Je tu tlacidlo onekeyrecovery... cez to by to neslo ? Bohuzial az tak moc sa do tychto veci nevyznam, preto budem velmi vdacny za zodpovedanie mojich otazok a vsetky vase rady.

04.11.2013 19:12

čau, k přechodu zpět na win 8 použij nástroj pro obnovení systému (pokud jsi disk před instalací win 8.1 nenaformatoval); jinak samozřejmě nová instalace vyřeší tvůj problém

co se SSD týče, je otázka, zda ho win při startu používá, také může být plný, což mu na rychlosti nepřidá - princip těchto malých disků je podobný jako u cache, kam se ukládají nejvíce používané cesty, které se poté kratší cestou dostávají k procesoru

jinak na win 8.1 je tolik stížností, které by člověk u nového os nečekal, takže bych klidně slabší výkon přisuzoval jim

secureboot je natolik specifický, že ti poradí buď uživatel stejného typu (výrobce) ntb, nebo servis, který má IBM (lenovo) celkem slušný...

snad jsem poradil

04.11.2013 20:23

Dakujem. Priniesol si mi trochu svetla.

Pred upgradom na win 8.1 som disk neformatoval. Existuje moznost, ze hodim naspät win 8 bez straty osobných dát ?

Ale stale celkom nerozumiem, ze preco za mesiac pouzivania ultrabooku sa kapacita SSD disku absolutne nepohla. Stale tam je tych cca. 23 GB volne Cakal som, ze sa bude spravat presne tak ako si pisal, ze tam bude ukladat najviac pouzivane cesty pre rychlejsi pristup k nim a taktiez, ze bude pomahat pri rychlom starte systemu...

Inak pri prikaze diskpart > list disk sa mi tento SSD nezobrazuje...

05.11.2013 18:21

jasně že jde system obnovit, přes obnovení systému

kapacita a neviditelnost disku může být způsobeno upgradem, kdy bude potřeba nainstalovat ovladače k uvedenému disku, také se podívej, zda se upgradem nepřenastavil i BIOS

práce se systemém je jeho prioritní fce, takže bych to viděl na ty ovladače, případně chybu win8.1

zobrazí se ti disk ve správci zařízení, či v BIOSu?

06.11.2013 00:02

tu je screen zo spravcu diskov

http://img33.imageshack.us/img33/960/jb7k.jpg

a inak v biose (alebo lepsie povedane UEFI) vidim len nazov celeho hybridneho disku ale nikde nevidim jeho casti...

06.11.2013 17:24

trochu jsem se prošťoural a narazil na tohle - http://forums.lenovo.com/t5/IdeaPad-Y-U-V-Z-and-P-series/How-is-the-SSD-in-the-U430-used/td-p/1237783

ve zkratce tam tazatel píše, že má ntb a stále neví, jak pracuje jeho SSD, doporučili mu software, díky kterému by i u tebe mělo být vše ok... ExpressCache Software

v opačném případě už nvm, obrátil bych se přímo na lenovo

06.11.2013 22:35

dakujem za reakciu. Softwer expreschache zvazoval ten dotycny sam... co som za posledne dni zistil tak ta sa da pouzit v pripade, ze ma pocitac mSATA SSD disk... to nie je môj pripad kedze mam hybridny SSHD

Inak ten dotycny ma rovnaky ultrabook a v zasade presne rovnaku otazku ako ja. Kazdopadne ja som si asi uvedomil podla spravcu diskov (screenshot je v prispevku vyssie), ze ta 25 GB cast disku je pravdepodobne len ina particia pevneho disku a tam kde je 14,4 GB to bude ten SSD (podla specifikacii "na papieri" by mal mat 16 GB takze by to mohlo sediet). Kazdopadne stale vidim, ze ten 14,4 GB je 100% volny. Ak tomu spravne rozumiem, tak sa mal spravat ako chache a tym padom postupne zaplnat cestami ku najcastejsie pouzivanym aplikaciam, vecami pre rychlejsie bootovanie atď.

Mozno pocas fungovania na win 8 bol zaplneny a po upgrade, win 8.1 s nim prestal spolupracovat. To mi pride ako logicke vysvetlenie ale riesenie nepoznam. Ked som sa snazil najst drivery pre môj hybridny disk cez google nic som nenasiel

Vie mi niekto poradit kde by som mohol najst tie drivery alebo je na to ine riesenie ?

© 2007-2025 PCforum.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk, podmínky užití, kontaktní informace