Upoutávka
Úvod > Fórum > Hardware > Grafické karty > PCI-E versus AGI na ASROCK 775i915PL-SATA2 a PROBLÉM

PCI-E versus AGI na ASROCK 775i915PL-SATA2 a PROBLÉM

26.01.2013 17:19

Zdravím všechny PC fandy

Deska ASROCK 775i915PL-SATA2 a PROBLÉM s PCI-E versus AGI

Dostal se mi do ruky PC z roku 2006 :
deska ASROCK 775i915PL-SATA2
Specifikace viz. stránka výrobce

<pre>http://www.asrock.com/mb/Intel/775i915PL-SATA2/ </pre>

Manual ke stažení stránka výrobce

<pre>http://www.asrock.com/mb/Intel/775i915PL-SATA2/?cat=Manual</pre>

na Socketu 775 by měl být Intel Pentuum 4 2,8GHz, ale bez grafické karty (původně v něm údajně měla být ve slotu PCI-E 16x karta nVidia GeForce 6600 GT PCI-E

<pre>http://www.gpureview.com/geforce-6600-gt-pci-e-card-187.html</pre>

tak jsem do něho pořídil pro vyzkoušení grafiku PCI-E 16x ATI Radeon HD 5450 512MB <pre>http://www.alza.cz/sapphire-hd-5450-d154345.htm</pre>

Mám však neřešitelný (tedy pro mne) problém:

Vzhledem k tomu, že pro grafiku Radeon HD 5450 se doporučuje zdroj 400W vyměnil jsem původní 300W za ATX EUROCASE 400W a zkoušel PC s grafikou v PCI-E 16x slotu. Zdroj se po náběhu PC (které vlastně ani nenaběhlo) hned vypnul a pak se zapínal a vypínal v intervalu necelé vteřiny (zapnul-vypnul-zapnul-vypnul ......) tak pořád dokola. Zdroj 300W dělal to samé. Tak jsem vrátil zdroj 400W a vyjmul grafiku. PC naběhl a běžel asi hodinu než jsem jej vypnul. Znovu asi po hodině zapnul a nechal běžet asi hodinu (což jsem několikrát opakovala bylo to bez problémů). Tak jsem se vrhnul na net a pročetl diskuze o problémech tohožných s těmi mými testy a hodnocení toho EUROCASE 400W. Diskuze i hodnocení uvádí, že ten EUROCASE 400W.buď nemá deklarované hodnoty v zátěži (v náběhu), nebo je (pro tu sestavu sestavu) slabý.

Ještě dodám, že v PC bylo (bez té gragiky) 1x RAM DDR 400MHz, 1x DVD, 1xFDD a 1x HDD a PC při náběhu = pc se rozběhne, prosvítí se kontrolka CD/DVD - zhasne, pak repro PC zapíská morzeovku, rosvítí se kontrolka na FDD a zhasne, a pak se rosvítí kontrolka na HDD a ta zůstane svítit a pc už nic nepíská a PC běží (si myslím, že to pískání by mohlo oznamovat že pc nemá grafiku, nebo že by oznamovalo že nemá systém ?) Jak jsem psal - s grafikou se zdroj vypíná/zapíná/vypíná dokola cca v méně než vteřině.

Vzhledem k tomu, že deska nemá vlastní VGA, tak abych na monitoru vůbec něco viděl a mohl s PC něco dál dělat, jsem začal přemýšlet využít na desce grafického slotu AGI. Ale ani ze Specifikace a Manuálu desky, ani z diskuzí na netu však vůbec nejdem chytrý zda do toho AGI slotu bych mohl dát tu kartu Radeon HD 5450 (jinou bohužel k vyzkoušení nemám) nebo kartu AGP (které mám Club3D ATi Radeon 9600 XT a GIGABYTE HD 4650).

Ale fakt nevím zdali do slotu AGI dát tu kartu PCI-E nebo AGP.

Podotýkám, že nechci tento PC nijak upgradovat, ale jen rozběhnout a nainstalovat.

PROSÍM PORAĎTE

Všem reagujícím Děkuji moc předem, že se tématu budou věnovat

26.01.2013 19:22

Do AGI slotu PCI-E kartu dát nemůžeš , můžeš do něj dát pouze kartu která je v seznamu podporovaných karet pro AGI Express slot v tomto případě to jsou tyto karty : ATI RADEON X1300PRO Gecube RX1300PG2-D3/256M , ATI Radeon X1600XT Gecube RX1600XTG3-D3/256M , ATI Radeon X1300 PRO MSI RX1300PRO-TD256E , ATI Radeon X1600PRO MSI RX1600PRO-TD256E , NVIDIA GeForce 7800GTX ASUS EN7800GTX/2DHTV/256M. Zdroj EUROCASE 400W by měl být pro tuto sestavu dostatečný , je ale fakt že se zdroje EUROCASE řadí k těm nejhorším na trhu. Pro jistotu prubni tu HD 5450 v jiném PC.

PC: Case-Thermaltake VL10001W2Z Element G CPU-Intel Core i5-2500K (4,5GHz) Chladič-CoolerMaster Hyper 212+ GPU-MSI N680GTX-PM2D2GD5 HDD-Samsung SpinPoint F3 - 1TB + Seagate Barracuda 7200.12 - 320GB RAM-Corsair Vengeance Low Profile Black 8GB (2x4GB) DDR3 1600 ZDROJ-Seasonic SS-650HT-F3 650W, OEM MB-MSI Z77A-GD65 - Intel Z77
26.01.2013 19:46

Díky za odpověď

JJ - koukl jsem na Manual a Google přeložil - ale na stránce 16 se uvádí, že AGI = PCI-E 4x , a na stránce 17 se uvádí, že se mají nějak nastavit ty Jampry.

str. 16

2.6 Rozšiřující sloty PCI (PCI Express, a AGI Express sloty (PCI Express x 4))

K dispozici jsou 4 sloty PCI, 2 PCI Express sloty, a 1 AGI Express slot (PCI Express x 4) na této základní.

PCI sloty:

PCI sloty slouží k instalaci rozšiřující karty, které mají 32-bitovou PCI rozhraní.

PCIE sloty:

PCIE1 (PCIE x 16 slot) se používá pro PCI karty Express x16 s jízdním pruhu šířka grafické karty.

PCIE2 (PCIE x 1 slot) se používá pro karty PCI Express, jako je například

Gigabit LAN karta, SATA2 karty, atd. Prosím zkontrolujte propojku sadu

vení na straně 17 pro různé funkce.
AGI Express slot (PCI Express x 4):

AGI Express slot (PCI Express x 4) se používá k instalaci PCI Express expanzi

karty. Pro informace o kompatibilních karet PCI Express VGA, naleznete v části "Podporované PCI Express Card Seznam VGA pro AGI Express Slot (PCI Express x 4) "na straně 8. Zkontrolujte prosím nastavení přepínačů na straně 17 pro různé funkce.

str. 17

2.7 Duální Grafický prvek (Dual Graphics Feature)

Tato základní deska podporuje Dual Graphics Technology. Při instalaci doplňku

VGA karty do této základní desky, máte možnost výběru dva různé způsoby rozhodne o funkci PCIE2 slotu (PCIE x 1), AGI Express slot, a SATA II.

Výchozí hodnota této funkce je umožnit PCIE2 slot (PCIE x 1), AGI Express slotu

(pouze PCI Express x 1), a SATA II. Můžete také nastavit jumpery zakázat

PCIE2 slot (PCIE x 1) a SATA II. Pak jen AGI Express slot (PCI Express x 4) bude být povolen. Jinými slovy, jste schopni upravit propojkách využívat výhod

Dual Graphics funkce. Podívejte se prosím na níže uvedené tabulce pro správné jumper Nastavení.

(Následuje tabulka nastavení Jumprů)

<span style="color:#0000BF">To znamená, že proto, aby se ta karta PCI-E (v AGI slotu) pro PC načetla (byla pro PC viditelná) musel bych přestavět ty jumpry ? a taky zda by tedy ta PCI-E 16x chodila jako 4x (jak se o tom v manuálu něco píše) ?

Ale pořád z toho ještě nejsem moch chytrý.

Díky za každou další radu a názor

PS: no ten Manuál je cca. z roku 2004/5 kdy vyšla ta deska ! - tak jestli by v tom AGI nechodila i jiná (současná) PCI-E karta (třeba tu co jsem uváděl shora ?

26.01.2013 21:40

PCIE 16x by nemel byt problem pouzit v slote pcie 4x. a je nutnost ten jumper prepojit.

Ty karty co Jony popsal jsou AGP a tam nemusi byt 100% kompatibilita (a taky neni). ale u PCIE by problem nastat nemel.

Na PM neodpovídám, do podpisu se snažte dávát co nejmenší písmo (místo výchozí dejte drobné nebo malé)
26.01.2013 22:51

<fieldset><legend>radeksima</legend>PCIE 16x by nemel byt problem pouzit v slote pcie 4x. a je nutnost ten jumper prepojit.

Ty karty co Jony popsal jsou AGP a tam nemusi byt 100% kompatibilita (a taky neni). ale u PCIE by problem nastat nemel.

No ale co a jak přepnout na těch jumprech (podle stránky Manuálu 17, když bych dal PCI-E do slotu AGI ?

2.7 Duální Grafický prvek (Dual Graphics Feature)

Tato základní deska podporuje Dual Graphics Technology. Při instalaci doplňku

VGA karty do této základní desky, máte možnost výběru dva různé způsoby rozhodne o funkci PCIE2 slotu (PCIE x 1), AGI Express slot, a SATA II.

Výchozí hodnota této funkce je umožnit PCIE2 slot (PCIE x 1), AGI Express slotu

(pouze PCI Express x 1), a SATA II. Můžete také nastavit jumpery zakázat

PCIE2 slot (PCIE x 1) a SATA II. Pak jen AGI Express slot (PCI Express x 4) bude být povolen. Jinými slovy, jste schopni upravit propojkách využívat výhod

Dual Graphics funkce. Podívejte se prosím na níže uvedené tabulce pro správné jumper Nastavení.

<span style="color:#0000BF">(následuje Tabulka s obrázkem)

Nechápu jak je možné, že mi tu nejde zobrazit obrázek (ta Tabulka) - pořád to píše : Nelze zjistit rozměry obrázku.

Tak je na Uložto

<pre>http://www.ulozto.cz/xciZrgG/jumpers-tabulka-manua-str-17-2-jpg</pre>

02.02.2013 13:00

Tak je to (zatím provizorně) vyřešeno. Shora zmíněná grafická karta PCI-E 16x byla dána do slotu AGI (bez přepínání přepínačů) a systém ji vede jako PCI-E 1x. Alespoň je na monitoru něco vidět a s PC se dá dál něco dělat. Děkuji všem za rady. Zdali Vás ještě něco napadne - písnětě.

02.02.2013 17:01

myslim ze je to pomerne zbytecne, hd 5450 je hodne pomala grafika a pcie 1x ji na vykonu moc neubere, respektive jedna se o ddr3 verzi a nedivil bych se, kdyby ta rychlost byla skoro stejna jak s pcie 16x,

radeon 4870 (o dost vykonnejsi grafika) mela v pcie 16x 3D mark nejakych 15000, v pcie 1x mela 11 000, v pcie v2 1x mela 14000.

BTW. priste semka davej originalni AJ preklad a ne z translate.google.com

Na PM neodpovídám, do podpisu se snažte dávát co nejmenší písmo (místo výchozí dejte drobné nebo malé)
03.02.2013 14:23

<fieldset><legend>radeksima</legend>myslim ze je to pomerne zbytecne, hd 5450 je hodne pomala grafika a pcie 1x ji na vykonu moc neubere, respektive jedna se o ddr3 verzi a nedivil bych se, kdyby ta rychlost byla skoro stejna jak s pcie 16x,

radeon 4870 (o dost vykonnejsi grafika) mela v pcie 16x 3D mark nejakych 15000, v pcie 1x mela 11 000, v pcie v2 1x mela 14000.

BTW. priste semka davej originalni AJ preklad a ne z translate.google.com

Ahoj - Díky moc za zprávu

Já mám jenom ze stránky ASROCKu Přehled podporovaných Grafických karet pro tu desku 775i915PL-SATA2. Tam uvádí, že jsou podporované tím slotem AGI, a pro slot PCI-E 16x karty neuvádí. Myslím si, že co je pro slot AGI tak by taky mělo chodit ve slotu PCI-E 16x (původně v tom PC ve slotu PCI-E 16x byla GeForce 6600GT, ale tu bohužel nemám). Já se v tom nevyznám, tak aby tu grafiku podporoval chipset desky i915PL. Dnes jsem koukl na stránky ASROCK na aktualizaci podporovaných grafik k té desce, je tam ještě 5 dalších grafik (co nejsou v manuálu) ale jak se zdá nijak to neaktualizují.

Dal jsem to do tabulky a byl bych moc rád kdyby jsi mi poradil která ta grafika by byla nejlepší, protože nemám ani zdání jak která z nich by byla výkonná (a taky rok vydání). Je mi jasné, že bych testy na netu asi našel, ale v těch se zase taky nevyznám, protože jsem ještě žádnou grafiku netestoval.

Tabulka ke stažení
v pdf

<pre>http://www.ulozto.cz/xnTmrfs/asrock-775i915pl-sata2-podporovane-graficke-karty-pdf</pre>

v xls

<pre>http://www.ulozto.cz/xShGoLD/asrock-775i915pl-sata2-podporovane-graficke-karty-xls</pre>

Tak ještě jednou - Moc díky za zprávu a Moc prosím o radu s výběrem té grafiky (viz. tabulka - možná že by deska vzala i nějakou novější, výkonější (než jsou v tabulce) ale jak to zjistit ??)

03.02.2013 14:57

Vsechny ty karty jsou dost stare. Jestli ta 5450 bude stacit, tak bych ji tam nechal (i tak si myslim ze bude vykonnejsi nez ten seznam ofico podporovanych karet).

03.02.2013 16:25

<fieldset><legend>radeksima</legend>Vsechny ty karty jsou dost stare. Jestli ta 5450 bude stacit, tak bych ji tam nechal (i tak si myslim ze bude vykonnejsi nez ten seznam ofico podporovanych karet).

No jo, ale problém je ten, že mi ta 5450 nejde ve slotu PCI-E a jak jsem shora psal stále dokola vypíná zdroj (ale ve slotu AGI jde takže zdrojem to asi nebude a asi je nekompatibilní pro slot PCI-E ). Tak snad opravdu budu muset do PCI-E slotu nějakou tu grafiku ze seznamu, ale kterou aby alespoň trochu stála za to (vyber prosím ze seznamu ty podle tebe nejlepší a udělej pořadí ať mám co shánět ) Díky moc za radu a trpělivost

© 2007-2024 PCforum.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk, podmínky užití, kontaktní informace