Úvod > Fórum > Hardware > Síťové prvky > Nevím jaký wi-fi router.

Nevím jaký wi-fi router.

11.07.2010 16:32

Dobrý den,

s postupným pořizováním notebooků do naší domácnosti jsme se rozhodli koupit wi-fi router.

Internet máme přivedený klasickým kabelem.

1. Vůbec se v tom nevyznám.
2. Budou připojeny max 4 počítače.

3. Bydlíme v bytě s cihlovými zdmi, signál půjde asi přes 3 zdi.

4. Cena max 2000,-, doufám že a to jde sehnat kvalitní produkt. Popřípadě jaké jsou kvalitní značky?

5. Chci mít dostatečné zabezpečení, co jsem se dočetl, asi WPA2.

6. Chci mít ve všech pokojích dostatečný signál, tz., aby nezpůsoboval zpomalení innternetu, např. u stahování+ nevím jestli mi stačí 54Mbps nebo 300Mbps- nevyznám se v tom.

Popřípadě mi prosím dejte odkazy na foru, ale přímo na moje dotazy jsem nic nenašel.

Mockrát děkuji.

27.08.2010 16:38

Klasickým kabelem myslíte kabel WAN nebo DSL ?

V případě připojení pomocí DSL kabelu bych doporučil zakoupit ADSL modem D-Link DSL-2641B za krásných 1214,- Kč (CZC), je to přístupový bod a router, který podporuje šifrování WPA i WPA2, norma: IEEE 802.11g (až 54 Mb/s) zpětná kompatibilita 802.11b, má čtyřportový switch 10/100 Mbps pro připojení až 4 pc - LAN kabelem.

V druhém případě, a to při připojení internetu pomocí WAN kabelu je vhodný například WiFi router D-Link DIR-615 za 1049,- Kč (CZC), jedná se o přístupový bod a router, který má opět čtyřportový switch 10/100 Mbps, a navíc má podporu posledního bezdrátového WiFi standardu IEEE 802.11n spolu se zpětnou kompatibilitou se standardy IEEE 802.11g/b., šifrování dat pomocí WEP, WPA nebo WPA2. Tento modem podporuje rychlost až 300 Mb/s - v případě použití normy IEEE 802.11n, což využijete pouze v případě, že budete v domácí síti sdílet nějaké větší soubory a Váš Wifi adaptér na NTB tuto normu podporuje. Rychlost připojení je stále stejná - tedy ta co máte od poskytovatele.

oba uvedené routery mají firewall.

Pokud bydlíte v bytě, dosah bude u obou zařízení postačující. Co se týče stahování dat platí, že pokud budete mít připojené všechny NTB a na každém z nich budete např. stahovat a prohlížet nějaký obsah na internetu, tak je samozřejmostí, že se rychlost stahování na každém jednom NTB bude snižovat, protože se rychlost, kterou máte přivedenou do bytu dělí do každého zařízení. Ale znatelné zpomalení připadá v úvahu pouze, pokud budete stahovat všichni naráz nějaká objemná data, což se většinou nestává.

22.09.2010 07:39

díky za zajímavý popis routerů

Servis notebooků Acer mi pomůže s opravou mého notebooku a také jsem často potřeboval službu obnova dat . Vlastním nadupaný notebook Acer
© 2007-2025 PCforum.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk, podmínky užití, kontaktní informace