|<<1>>|

Kde je chyba??

30.04.2013 11:07

Ahoj, mám asi 3,5 roku starou sestavu, která byla ze začátku naprosto v pohodě a bez jakýchkoliv výpadků. Asi před rokem se mi začalo PC zasekávat, nahazovat modré smrti a podobně. Bylo to jen z řídka a tak jsem to nějak moc neřešil. Teď už to řeším, protože to je horší a horší. Buď se PC jenom zasekne a nereaguje na nic (obraz zamrzne a je pořád stejný), nebo se obraz rozsype a PC se restartuje, ale ve chvíli kdy restart znovu spouští PC, zasekne se a snaží se jakoby startovat znovu a znovu. Mezi tím je slyšet i mechanika jak chroupe, když se spouští a problikává grafická karta.

Zkoušel jsem ... odpojit grafickou kartu a zkusit PC jen na integrovanou, odpojit HDD, DVD-mechaniku, jednotlivě jsem odpojil i RAMky, ale problém přetrvával. Dokonece když byla sestava ještě v záruce zkoušel jsem reklamovat základní desku, ale akorát mi flashli BIOS a vrátili s tím, že deska je v pořádku.

PC byl pravidelně čištěn a zkoušel jsem i přepastovat processor a grafiku.

Teď žádám o rady vás. Předpokládám, že problém by tedy mohl být na základní desce, nebo processoru.

Moje sestava:
zdroj: Corsair CX600 V2
deska: ASUS M4A785TD-V EVO
processor: AMD Phenom II X4 925

op. paměti: Kingston HyperX 4GB (2x2GB) DDR3 1333 CL7 (KHX1333C7D3K2/4G)

gr. karta: Sapphire HD 4870 Vapor-X 1GB

po čase jsem přidal ramky (byly to novější typ, ale myslím že souhlasný):

Kingston HyperX 4GB (2x2GB) DDR3 1333 CL7 (KHX1333C7D3K2/4GX)

30.04.2013 11:31

prvni co bych udelal, je vycistit vsechny chladice od prachu, idealne na to pouzit kompresor. klidne semka postni teploty http://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html

dela ti to jen v zatezi? pokud ano, tak na vine bude pravdepodobne teplota. Pokud to dela i v klidu, tak bych se mrknul na desku, jestli nejsou roztekle kondenzatory.

Na PM neodpovídám, do podpisu se snažte dávát co nejmenší písmo (místo výchozí dejte drobné nebo malé)
30.04.2013 11:43

Jak jsem už psal, ventilátory a chladiče jsem čistil pravidelně. Aktuální teploty mimo zátěž jsou kolem 35°C a vím, že se mi kdykoliv i při takto nízkých teplotách PC zaseknout. Myslím si, že by to mohla být spíš ta druhá varianta, ale To by přece museli při reklamaci desky zjistit ne?

30.04.2013 11:49

Tohle jsou moje aktuální teploty mimo zátěž

30.04.2013 12:21

Schválně jsem s baterkou projel celou základku asi 5x dokola a nikde žádný vyteklý kondík. Nicméně dílenské zpracování od ASUSu mi nepřipadá extra kvalitní. Možná to je stářím desky, ale lak se z ní na některých plošných spojích loupe. Teď už PC běží dobré 3 hodiny v kuse a zatím žádný pád. Ale startoval jsm ho asi 4x než vůbec naběhl.

30.04.2013 14:18

stahni memtest+ a projed, jestli nejsou vadne pameti. popripade si muzes praci zjednodusit vytahnutim pustupne obou pameti.

Na PM neodpovídám, do podpisu se snažte dávát co nejmenší písmo (místo výchozí dejte drobné nebo malé)
30.04.2013 15:35

RAMky jsem povytahoval postupně všechny, ale vypadá to že s nimi nemá PC problém, jen mi přijde, že když jedu na 4GB, tak je to stabilnější, než kdybych použil všech 8GB. Memtest jsem zatím nezkoušel a mám z něj trochu strach ... co když mi při průběhu testu zase PC lekne? Nemůžu mmu tím víc uškodit?

30.04.2013 20:30

memtest protestuje celou pamet, nijak to uskodit nemuze.

zkusil bych update biosu na nejnovejsi verzi, tim ze to jede stabilneji na 4GB ram neco urcite naznacuje

01.05.2013 16:06

oboje paměti prošly memtestem bez problému.

Update BIOSu provedli údajně při reklamaci a to je max půl roku nazpátek. Nemělo to žádný vliv na chod. Dá se nějak otestovat processor? Podobně jako RAMky memtestem?

03.05.2013 13:03

Ještě mě napadlo, jestli se náhodou ty starý RAMky netlučou s těma novejma. Už nevim co dál dělat, tak si pročítám štítky na pamětích a našel jsem na nic rozdílné voltáže. Ty starší mají na sobě napsáno 1,7V a ty novější 1,65V. Může tak malý rozdíl znamenat něco v chodu PC? Třeba je BIOS dohromady nepobírá..

Tak tento poznatek si musím vyvrátit, protože hned po napsání tohoto příspěvku se mi opět PC restartoval

04.05.2013 10:10

Tak pokud jsi ty ramky povytahoval, tak tezko muze byt problem zde (teda pokud jsi me spatne nepochopil - myslel jsem vytahnout a pustit na stridacku pc bez tech pameti). Podle tech problemu muze byt problem klidne ve zdroji.

06.05.2013 14:44

Tak jsem to zkusil... vytáhl jsem RAMky, spustil PC nechal ho chvilku běžet a pak ho zase vypnul. Potom jsem je tam zase všechny nastrkal Tak, jak je popsáno i v příručce dal jsem ty staré do kanálu A a novější do kanálu B. Zmáčkl jsem tlačítko POWER ... a nic, jen se zase jakoby dokola restartoval.

Zdroj bych vyloučil, protože ten jsem už kvůli tomu měnil. Měl jsem tam nějakej 450W základ, tak jsem tam koupil ten Corsair (600W).

Ještě mě napadlo že bych sehnal nějakýho známýho, kterej by měl 8GB RAMek a zkusil jeho, ale nikoho takovýho neznám, protože všichni maji noťase. Nebo takový železí, že by mi tam z toho nepasovala snad ani grafika

06.05.2013 14:58

ty ramky zpatky nestrkej, nech je tam treba tyden (resp. do prvniho ci druhyho restartu), nebo nech memtest bezet treba 8 hodin.

06.05.2013 15:21

Nevim, jestli to chápu správně... mám ramky vytáhnout a nechat puštěný PC třeba tejden jen tak bez ramek?

S tim memtestem zase naopak mám nacpat do základky všechny ramky a nechat ho běžet (memtest)?

06.05.2013 16:10

No to je jedno, zkus dat bios do defaultu (ale zapamatuj si co jsi tam mel, nejdulezitejsi jsou frekvence+ napeti a jestli mas sata v ide ci ahci rezimu).

07.05.2013 13:52

Tak to jsme se možná dostali k jádru věci, protože v BIOSu jsem se nikdy nešťoural a mám ho pořád na default. Frekvence a voltáže mám nastavený na auto. Ale zase je mi divný, že by ten comp na default fungoval nějakou dobu normálně a pak najednou by začal takhle padat. Nicméně jestli mám BIOS nějak nastavovat, tak s tím bych si musel nechat od někoho poradit, nebo jestli jsou nějaký návody pro lajky...

08.05.2013 10:53

Ještě jsem zjistil, že když se PC kousne a nechce naběhnout, tak mi pomůže jediná věc.. vyndat processor ze socketu a vrátit ho zpět. PC mi vypíše hlášku o novém processoru a pak zase na nějakou chvíli běží.

Každopádně to neznamená, že chci po každém výpadku vyndavat a vracet processor. Nejsem si jistý, jestli tedy nemám nějak upravit nastavení v BIOSu, nebo jak mám dál postupovat. už mě to celkem deptá

17.05.2013 16:49

Vyměnil jsem i baterii na základní desce, ale PC reaguje pořád stejně. Na Win 7 mi i párkrát hodil modrou smrt a z její zprávy jsem se dověděl, že mám přeinstalovat ovladač síťové karty. To jsem také udělal a můj problém to samozřejmě nevyřešilo. Máte prosím někdo nějaké jiné tipy, jak pokračovat v "doladění" ???

18.05.2013 11:46

Dobrý den,mám dotaz.Mám vistu home premium.Když sem třebas na netu a dám novou lištu a chci dát seznam tak odezva je asi 5 sekund než naběhne,nebo sem na ploše compu.dám třeba kalkulačku a trva to taky aspon 5 sekund než naběhne..nevíte kde je chyba?děkuji

18.05.2013 15:15

Vitasss: Ahoj měl jsem stejný problém ( pěkně mi to štvalo když jsem předělával film a po 3 z osmi hodin se PC seknul, pro mě ten PC byl nepoužitelnej ) . Dal jsem PC na reklamaci a bylo mi řečeno že to bylo Ramkama. Dali mi tam nové a už rok jedu bez jediného záseku či restartu. Ještě bych doplnil že se mi PC seknul i 4x za den.

|<<1>>|
Diskuze k tomuto tématu pokračuje na další stránce.
Pokud budete vkládat odpověď bez znalosti dalších stránek můžete být mimo :)
© 2007-2025 PCforum.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk, podmínky užití, kontaktní informace