Úvod > Fórum > Software > Linux všeobecně > Jakou si mám nainstalovat distribuci
|<<1>>|

Jakou si mám nainstalovat distribuci

06.12.2007 10:45

(neregistrovaný)

Chtěl bych se naučit dělat s Linuxem, Windows mám 4 roky, myslím že jsem zkušený uživatel. Můžete mě nekdo poradit vhodnou distribuci pro človeka, který viděl Linux leda tak na screenshotech

06.12.2007 10:47
moderátorověřen

Ja pouzivam uz pres dva roky http://cs.opensuse.org/ suse linux a je pouzitelnej a myslim ze nepatri k tem slozitejsim. I kdyz na server bych si ho nedal prave z toho duvodu ze se snazi furu prace uzivateli ulehcit a je proste zameren vice na mene zkusene uzivatele nez linux typu debian nebo gento.

správce PCforum.cz, provozovatel http://rychlost.cz , http://www.netstranky.cz - vše co píšu je bez záruk :) to jak si s tím naložíte je zcela na vás
06.12.2007 17:06

Taky bych asi doporučil openSUSE. Případně zkus Ubutnu nebo Mandrivu. Mají k dispozici i live verze, takže si to vyzkoušíš, aniž bys to musel instalovat.

Honza Polzer, www.maxiorel.cz
07.12.2007 18:49

(neregistrovaný)

Diky za tipy, zkusim ten opensuse a pak mozna dalsi.

13.01.2008 08:01

Pokud jsi začátečník(předpokládám, že asi ano), doporučoval bych ti Ubuntu. Snadná instalace i obsluha.http://www.ubuntu.cz

16.02.2008 13:01

(neregistrovaný)

Slackware alebo Gentoo, pri nich sa najviac naucis ked chces byt skuseny...

29.02.2008 11:49

<fieldset><legend>linux</legend>Slackware alebo Gentoo, pri nich sa najviac naucis ked chces byt skuseny...

Opravdu, tyto distribuce jsou velice přizpůsobitelné, ale jako začátečníkovi přecházejícímu z Windows bych je rozhodně nedoporučil, protože by ho to akorát odradilo.

08.04.2008 18:22

(neregistrovaný)

Jasne Ubuntu nebo Kubuntu podle toho jestli preferujes graficke rozhrani Gnome nebo KDE. Pokud mas starsi zelezo, treba Celeron 500/128M tak Xubuntu. To neni narocny na prostredky. Ja osobne uz dost dlouho pouzivam Ubuntu. Ma vyhodu ze ma live distribuci, a kdyz se rozhodnes ho naninstalovat k Windozum, tak prebere nastaveni uctu vcetne posty a prihlasovani a udela spolecne Dokumenty takze pak muzes prechazet mezi systemy a mit data na jedne hromade

29.04.2008 11:55

(neregistrovaný)

Měl bych dotaz ohledně operačního systému linux.

Nevíte někdo kde bych mohl sehnat (Stáhnout) operační systém Mandriva 2008 LINUX,ale v češtině?

Sehnal jsem jenom anglickou verzi, ale ta neobsahuje češtinu pouze ang.jazyk což mě nevyhovuje (když nejsem znalcem anglického jazyka nýbržn němčiny)ale přesto čeština je čeština!!! a je to pro mě hodně nepřehledné když to nemá češtinu.

Chci vás poprosit o nějaký odkaz na stažení české verze díký

01.05.2008 22:50

<fieldset><legend>A kde si to mam stahnout</legend>Měl bych dotaz ohledně operačního systému linux.

Nevíte někdo kde bych mohl sehnat (Stáhnout) operační systém Mandriva 2008 LINUX,ale v češtině?

Sehnal jsem jenom anglickou verzi, ale ta neobsahuje češtinu pouze ang.jazyk což mě nevyhovuje (když nejsem znalcem anglického jazyka nýbržn němčiny)ale přesto čeština je čeština!!! a je to pro mě hodně nepřehledné když to nemá češtinu.

Chci vás poprosit o nějaký odkaz na stažení české verze díký

Ahoj, jistě
http://www.mandrivalinux.cz/download

tam dole podle toho co máš za směrnici 32 nebo 64 a stáhneš...

15.05.2008 19:47

<fieldset><legend>maxiorel</legend>Taky bych asi doporučil openSUSE. Případně zkus Ubutnu nebo Mandrivu. Mají k dispozici i live verze, takže si to vyzkoušíš, aniž bys to musel instalovat.

Ubuntu to je to správné pro tebe...

Frejda
15.05.2008 19:55

http://www.ubuntu.cz/

Frejda
23.05.2008 20:33

jn pro zacatecniky je dobra ubunta ja ji taky pouzivam. ale potsebujes trochu vedet ti prikazy jinak tam nenainstalujes program a tak co ti tam chybi ja sem to taky nevedel ale mne poradily. za 5 s.

10.06.2008 07:25

(neregistrovaný)

Chtěl bych se zeptat jestli jdou v linuxu (např.Mandriva 2008)spouštěť EXE aplikace, které běží jenom pod windows?

Slyšel jsem, že by to mělo jít (např. přes nějaký emulační program)

16.06.2008 08:14

<fieldset><legend>Marek</legend>Chtěl bych se zeptat jestli jdou v linuxu (např.Mandriva 2008)spouštěť EXE aplikace, které běží jenom pod windows?

Slyšel jsem, že by to mělo jít (např. přes nějaký emulační program)

Ano, toto je možné přes emulační programy jako: Wine(nejpoužívanější), Crossover Office(komerční verze Wine), Cedega(komerční verze Wine upravená pro vylepšenou podporu Windows her). Není ale zaručena 100% funkčnost všech programů, ale pořád to zlepšujou

23.11.2008 16:34

dost dlhu dobu pouzivam win a uzil som si znim uz viac jak dost o linuxe som toho cital dost tak som vyskusal zopar ako K/Ubuntu Suse,Fedora... ale nejak stale som sa vratil k win.Nejak mi stale nesadol stale mi tam nieco chybalo.... Viete neco poradit?

12.12.2008 14:10

<fieldset><legend>ja</legend>Jasne Ubuntu nebo Kubuntu podle toho jestli preferujes graficke rozhrani Gnome nebo KDE. Pokud mas starsi zelezo, treba Celeron 500/128M tak Xubuntu. To neni narocny na prostredky. Ja osobne uz dost dlouho pouzivam Ubuntu. Ma vyhodu ze ma live distribuci, a kdyz se rozhodnes ho naninstalovat k Windozum, tak prebere nastaveni uctu vcetne posty a prihlasovani a udela spolecne Dokumenty takze pak muzes prechazet mezi systemy a mit data na jedne hromade

omlouvám se že otevírám staré téma, ale pobavil mě výběr mezi Ubuntu nebo Kubuntu, úplný začátečník asi nebude preferovat jedno z grafických prostředí

12.12.2008 15:41

<fieldset><legend>thomick</legend>Opravdu, tyto distribuce jsou velice přizpůsobitelné, ale jako začátečníkovi přecházejícímu z Windows bych je rozhodně nedoporučil, protože by ho to akorát odradilo.

Pravda. Já sem začínal na Slackwaru (a ještě stále na něm jedu) a začátky byly docela těžký, ale za to jsem dostal pod ruku stabilní systém.

Just because you´re paranoid don´t mean they´re not after you
01.08.2009 19:55

Pro začátečníka rozhodně nejlepší Ubuntu, o jiný distribuci bych vůbec nepřemýšlel

07.12.2010 17:32

Jak sem si pročítal tenhle topic o Fedoře snad ani nepadla zmínka.Proto jí musim zmínit go FEDORA go !

|<<1>>|
Diskuze k tomuto tématu pokračuje na další stránce.
Pokud budete vkládat odpověď bez znalosti dalších stránek můžete být mimo :)
© 2007-2025 PCforum.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk, podmínky užití, kontaktní informace