Úvod > Fórum > Hardware > Grafické karty > garfická karta kompatibilní s DOS

garfická karta kompatibilní s DOS

18.11.2013 21:24
ověřen

Dobrý den, prosím nemohl byste mi někdo poradit?

Mám počítač s Windows 7 (32 bit) a s integrovanou grafickou kartu (Intel HD Graphics 4600), která mi nevyhovuje.

Potřebuji pro tento PC koupit novou grafickou kartu, ke které lze stáhnout i ovladače pro Windows XP (k stávající kartě neexistují) a současně potřebuji, aby nová karta podporovala práci v DOS (a aby měla sběrnici PCI-E).

Můžete mi poradit, která grafická karta splňuje moje požadavky?

Nebo mi poradit, jak a zda se dá tohle zjistit - jestli grafická karta podporuje DOS.

Ovladače jsem si dokázala najít.

Zatím mi oslovení prodejci tvrdili, že kompatibilitu s DOS nejsou schopni zjistit.

Děkuji
Hela

18.11.2013 21:50
ověřen

Podle mého je každá karta kompatibilní s DOSem. Sice nechápu , na co DOS, ale měla by jít každá. Jinak, nelze ti vybrat Grafickou kartu, když nevíme cenový strop

CPU: Intel Core i5 3330 RAM: Corsair 2x4GB DDR3 1333MHz CL9 MB: Gigabyte B75M-D3H, s.1155, DDR3, mATX GK: AMD r7 260x 2gb, Zdroj: Fortron FSP500-60GLN Disky: Hitachi 160GB + Seagate 500gb OS: Windows 7 Ultimate 64bit, Windows 10 Pro 64bit
18.11.2013 22:36
ověřen

Používám účetní program, který je dosovský.

Až do WinXP šel program zobrazit v celoobrazovkovém režimu, ve Win7 to nejde.

Zkoušela jsem práci s programem v DosBoxu (ve Win7 64 bit), taky v XP Mode, ale to mi ani jedno nevyhovuje.

Taky jsem si koupila novou grafickou kartu (AMD Radeon R7 240), nainstalovala, stáhla pak ovladače pro XP, program sice v okně byl, ale zamrzal, nešel shodit na lištu a další problémy.

Tak jsem zjišťovala a bylo mi řečeno, že nejen ovladače pro XP, ale že karta musí podporovat DOS a že by měla umět pracovat s ntvdm.exe (16-bit). Omlouvám se za moje vyjadřování, ale nejsem PC odborník.

Program samozřejmě pracuje ve Win7 v okně, ale potřebovala bych mít program na celou obrazovku (sedím u PC celý den a už hůř vidím).

A protože vím, že to lze - pokud se ke grafické kartě (která podporuje DOS) stáhne ovladač pro XP (je-li), tak hledám.

Cenu bych měla představu tak +- 5000 Kč, nevím ale jestli je to reálné.

H.

19.11.2013 06:29
ověřen

Reálné to určitě je, protože na podporu DOSu, s ovladači pro XP existuje spousta starších grafik. R7 240 je až zbytečně výkoná herní GK na tyhle účely

CPU: Intel Core i5 3330 RAM: Corsair 2x4GB DDR3 1333MHz CL9 MB: Gigabyte B75M-D3H, s.1155, DDR3, mATX GK: AMD r7 260x 2gb, Zdroj: Fortron FSP500-60GLN Disky: Hitachi 160GB + Seagate 500gb OS: Windows 7 Ultimate 64bit, Windows 10 Pro 64bit
19.11.2013 08:24
ověřen

A podle čeho tedy poznám, že nová GK kterou chci koupit, patří mezi ty "starší" méně výkonné (ty s předpokladem že bude podporovat DOS)?

Díky za ochotu se se mnou bavit
Hela

19.11.2013 08:36

od AMD podporuje win xp vsechny grafiky, co vim.

Jinak, v cem je problem s dosboxem? Jde vytvorit jednoduchy bat soubor, ktery bude poustet aplikaci, jak kdyby se poustel naprimo (clovek ani nepozna, ze se pousti dosbox).

Na PM neodpovídám, do podpisu se snažte dávát co nejmenší písmo (místo výchozí dejte drobné nebo malé)
19.11.2013 08:55
ověřen

Jde mi o to, aby dodovský program byl ve Win7 v celoobrazovkovém režimu.

Koupila jsem si AMD Radeon R7 240 - ovladač XP má, ale dosovský program pak stejně nefungoval OK, program sice byl na celou obrazovku (nahoře jsem omylem napsala že byl v okně), ale zamrzal, nešel shodit na lištu a další problémy.

Nejde mi tedy jen o ovladače, ale taky aby GK podporovala DOS.

Dosbox mi můj program sice udělá na celou obrazovku, ale nahoře a dole je černý pruh široký cca 4-5 cm, takže zobrazení je ve velikosti, jako když je program ve Win7 v okně.

H.

19.11.2013 14:59
ověřen
rubik3 | 19.11.2013 06:29

Reálné to určitě je, protože na podporu DOSu, s ovladači pro XP existuje spousta starších grafik. R7 240 je až zbytečně výkoná herní GK na tyhle účely

Prosím

mohl byse mi někdo poradit, podle čeho poznám, že nová GK kterou chci koupit, patří mezi ty "starší" méně výkonné?

H.

19.11.2013 15:59

myslim, ze si trochu nerozumime. K tomu, aby se pouzil XP ovladac, by musel byt nainstalovan windows XP a ne windows 7, predpokladal jsem, ze chcete preinstalovavat na windows XP. Jedinou moznosti, jak rozchodit jakzktakz dosovskou aplikaci je jedine dosbox. Celoobrazovkovy rezim jde taky vyresit, jen bych potreboval vedet, jak se zobrazuje, jestli se to ukazuje jen ve zvetsenym okne, tak prvni co bych zkusil je kombinace alt+enter.

Na PM neodpovídám, do podpisu se snažte dávát co nejmenší písmo (místo výchozí dejte drobné nebo malé)
19.11.2013 17:42
ověřen

Jasně, Alt+Enter znám, to fungovalo až do Win XP. Ten program (Účto od firmy Tichý) už ale od Win 7 nejde takhle dát na celou obrazovku.

Dosbox jsem zkusila, ale nevyhovuje mi.

A vím, že to jde (to jsem si nevymyslela já)- když v PC mám OS Win7 a pak si dodatečně stáhnu pro grafickou kartu ovladač pro XP a do-instaluji k této GK, tak to pak umí tenhle můj program spouštět v celoobrazovkovém režimu.

Jen k tomu potřebuji GK, která by spolupracovala s DOSem, a to nové výkonné karty nějak moc dobře asi neumí.

Proto hledám nějaký starší méně výkonný typ GK, a nevím podle čeho zjistit, že GK je zrovna ta starší.

Poraďte mi, prosím, jaké vlastnosti/parametry hledat - co je to určující?

Jsem laik a když si přečtu např:

"Grafická karta 1GB DDR3 (1200MHz), AMD Radeon HD 6450 (625MHz), PCIe x16, 64bit, DVI, HDMI, pasivní chlazení" tak mi to vůbec nic neříká.

Děkuji vám moc.
H.

19.11.2013 19:09

To by mě zajímalo, kde to píšou, jen tak pro zajímavost. Už jen to, že win 7 máte téměř určite 64bit a winxp bývali 32bit, tak tam prostě spolupráce s ovladačema nebude.

19.11.2013 19:09

To by mě zajímalo, kde to píšou, jen tak pro zajímavost. Už jen to, že win 7 máte téměř určite 64bit a winxp bývali 32bit, tak tam prostě spolupráce s ovladačema nebude.

19.11.2013 19:18
ověřen
radeksima | 19.11.2013 19:09

Nepíšou to nikde, je to zkušenost uživatelů programu Účto. Jen mi nejsou schopni upřesnit jakou koupit GK.

Win7 mám 32 bit (ten dosbox jsem zkoušela předtím na jiném PC kde bylo win7 64 bit). Vím, že musí být 32bit win7, pak to spolupracuje s ovladači na XP.

Prosím, nevíte něco k té GK?

Nemohl byste se k tomu vrátit a poradit mi jakou GK nebo jak vybírat? Viz můj předchozí příspěvek.

© 2007-2024 PCforum.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk, podmínky užití, kontaktní informace