Úvod > Fórum > Software > Důvod proč pc zatuhlo při ON a OFF světla nebo reproduktorů?

Důvod proč pc zatuhlo při ON a OFF světla nebo reproduktorů?

05.08.2013 11:19

Nenapadla mě jiná lepší kategorie pro takový dotaz, takže se ptám tady. Zajímalo by mě jak je to technicky možné, že moje pc v období několika týdnů reagovalo na vypnutí nebo zapnutí svítilny a reproduktorů? Měl jsem připojené dva monitory a každý večer (bez výjimky), když jsem potřeboval přejít na sluchátka a vypnul reproduktory, se oba monitory vyply (kontrolky přešly ze zelené na oranžovou), pc zatuhl (kontrolka caps lock nereagovala na stisknutí ) a větráky ve skříni se roztočily na maximální otáčky. Pc byl v tomhle stavu tak dlouho, dokud jsem neresetoval. Poté po novém startu jsem zapl svítilnu a to samé se stalo znovu. Než jsem šel spát, vypnul jsem svítilnu a pokud to bylo před vypnutím pc, stalo se to samé znovu. Poté ráno, když jsem zapnul reproduktory, zase. Pak jsem jednou zkusil ráno zapnout i svítilnu (což bylo docela absurdní, když bylo světlo) a nic se nestalo. Tak jsem lampu vypnul a to samé se stalo znovu. Dohromady se to stalo v desítkách případů. Po nějaké době se to dít přestalo aniž bych k tomu jakkoli vědomě přispěl. Naposledy se to stalo přesně ve chvíli, kdy jsem přišel z venku do pokoje a položil svůj mobil na zem. Nebyl k tomu žádný elektronický důvod z mé strany.

Teď už všechno naštěstí funguje normálně, jsem jen zvědavý jak se dá takové chování počítače logicky vysvětlit? Jaká je elektronická vazba mezi počítačem a svítilnou nebo reproduktory, že se může tohle dít? Kde bych se měl případně na tohle zeptat, abych dostal dostatečně detailní odpověď?

05.08.2013 11:39

Tipl bych si na podpětí v síti, chyba v obvodu doma. Nebo může zlobit zdroj pc, ale to si nemyslím.

Máš doma multimetr? Chtělo by to změřit až se to zase stane.

05.08.2013 11:51

tipl bych to na nejaky ruseni, ci podpeti/prepeti s tim, ze zdroj v pc uz bude nejaky starsi ci nekvalitni a proste to nezvladne. takze dle me chyba zdroje, ten by to mel ustat. Proste spojeni vice nahod.

Na PM neodpovídám, do podpisu se snažte dávát co nejmenší písmo (místo výchozí dejte drobné nebo malé)
05.08.2013 11:51
Vojta | 05.08.2013 11:39

Tipl bych si na podpětí v síti, chyba v obvodu doma. Nebo může zlobit zdroj pc, ale to si nemyslím.

Máš doma multimetr? Chtělo by to změřit až se to zase stane.

I v tom případě, že to světlo byla jen slabá zářivka s výkonem 11W? Začalo se to dít samo a stejně tak to i samo přestalo...nebylo by to permanentní, kdyby to byla chyba v domácím obvodu?

05.08.2013 13:37

Tak vir v elektrice to určitě nebude.

06.08.2013 11:34
radeksima | 05.08.2013 11:51

tipl bych to na nejaky ruseni, ci podpeti/prepeti s tim, ze zdroj v pc uz bude nejaky starsi ci nekvalitni a proste to nezvladne. takze dle me chyba zdroje, ten by to mel ustat. Proste spojeni vice nahod.

Podpětí nebo přepětí v síti způsobené zapnutím nebo vypnutím 11W zářivky nebo repro? No ale přijde mi divné, že by to stejně reagovalo na to podpětí i přepětí. A další věc, že když jsem na tom pc hrál hry (vysoké zatížení a spotřeba), tak běželo v pořádku. Ten stav přišel jen při tom vyp/zap zářivky nebo repro když byl počítač bez zátěže a s nízkou spotřebou. Přišlo mi, že ten zdroj zátěž zvládal bez problémů.

A rušení? Vím, že trafo z té zářivky dřív dělalo nějaké rušení na obrazu crt monitoru, ale jen když bylo hned vedle něj..Při tomhle jsem měl to trafo dva metry od pc. Nevím, ale zase by to stejné rušení musely dělat i ty repro, což už mi přijde nepravděpodobné.

Nějaké další nápady?

06.08.2013 11:44

Ted uz ti to nedela, tak se to neda zjistit. ale existuje multimetry, u kterych muzes zmerit napeti, v siti ma byt 230V s toleranci 10%, pokud tam je treba 250V a pri vypntui tam je nejaky vykiv, tak to ten zdroj uz nemusi ustat (ale mel by).

Na PM neodpovídám, do podpisu se snažte dávát co nejmenší písmo (místo výchozí dejte drobné nebo malé)
07.08.2013 15:29

Pořád mi ale vrtá hlavou jaktože to reagovalo stejně při vypnutí (přepětí) i zapnutí (podpětí)? A taky to nebylo tak, že by to udělalo jen občas (že by to byla jen náhoda), ale pokaždé (spolehlivě v několika desítkách případů po sobě a pak nic). A pak to přestalo a od té doby počítač pořád běží a nic takového se už neděje..

07.08.2013 18:22

Pokud to uz nedela, tak se to neda zjistit. Dle me proste bylo v siti nejaky prepeti ci ruseni a proste to zdroj uz neustal pri vypnuti zarovky/ repraku. Docela bych tomu veril, nekvalitni zdroje nemaj moc kvalitni filtraci a muze to delat nejaky bordylek :-) schvalne napis co mas za zdroj.

07.08.2013 19:34

Je to zdroj Fortron, kupovaný v roce 2005. Ten problém s tuhnutím proběhl v roce 2010 a od té doby běží všechno v pořádku, což se zase divím, že to samo přestalo.. nechápu příčinu spuštění a pak odeznění toho problému. Jinak díky za názory.

07.08.2013 22:31

Už jen ten věk :-) Zdroj by se měl měnit každé 3 roky... Fortron - značka která převažuje spíše v levnějších cenových kategoriích... Zkus zauvažovat nad novým zdrojem. Bude ti stačit klidně nějaký EuroCase se stejným výkonem.. Mě zrovna teď jeden eurocase vyhořel :-D

NTB: Lenovo IdeaPad G580 CPU: Core i5 3210M 2,4GHz (up to 3,2GHz) RAM: 8GB Corsair ValueSelect 1600MHz CL11 GPU: Nvidia GeForce GT635M HDD: WD Black 750GB 7200ot./min. LCD: 15,6" 1366x768, Fujitsu E19W 19" 1400x900 NET: Erkor D:15Mb/s U:25Mb/s
© 2007-2025 PCforum.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk, podmínky užití, kontaktní informace