Dotaz vyřešen reakcí: 29.07.2013 08:24
28.07.2013 18:49 příspěvků:430 | Zdravím. Mám problém s postarším notebookem (viz nadpis). Z ničeho nic zamrznul při kontrole disku v instalátoru Windows XP. Vypnout nešel, jediná možnost bylo odebrání proudu. Když jsem se ho potom pokoušel zapnout, jediné co jsem dostal byla černá obrazovka, možná to zkontrolovalo i mechaniku a roztočil se disk, ale jinak se jen točil větráček a nic. Z předchozí zkušenosti s ThinkPadem T41 mě jako první věc napadl problém s grafickým čipem. Ale nic se nezměnilo ani po přitlačení na ono místo. _ Vybral jsem si kus štěstí a na Aukru našel prý funkční starší model TravelMate 2001 (http://aukro.cz/acer-travelmate-2000-i3363293725.html), kupodivu aukci vyhrál a když jsem dnes vyměnil základní desku, jediné co se změnilo, je to, že můžu počítač přidržením napájení vypnout. Takže je tu pár možností problémů: _ 1. Zakoupený počítač je vadný (jsem idiot a nenapadlo mě ho zkusit zapnout, než jsem ho rozebral...) 2. Je vadný procesor (ale to by se nezapnul vůbec ne?) 3. Starší deska nezvládá procesor rychlejší cca o 200 MHz (nechal jsem tam ten náš) 4. Něco není kompatibilní se starší deskou (řešení je poskládat koupený PC zpět, nebo použít jeho komponenty) 5. BIOS (?) 6. Něco jsem po*ral při skládání (kromě konektorů, ty jsou myslím správně) 7. Počítače mě nemají rádi A tady je další seznam toho, co jsem jako problém vyloučil: _ 1. RAM - všechny RAM fungují dobře ve všech kombinacích (256, 512, 512) 2. Špatně umístěný procesor a chladič (třikrát jsem zkoušel, vyplýtval spoustu pasty a benzinu, než jsem si byl jistý že pokryje celou plochu tenkou vrstvou) 3. Display - oba dva jsou funkční Nebyl by pro mě problém koupit starší notebook, co nejpodobnější tomu našemu, ale je mi celkem líto těch vyhozenejch pěti stovek za nezdařenou opravu a dalších pár stovek (nemáme na nový počítač) za koupi dalšího. Nejradši bych tenhle opravil. _ Díky všem za případné tipy, rady, řešení apod. little_wolf |
---|---|
28.07.2013 18:57 příspěvků:5 728 | No, mels opravdu zkusit nejprv ho zapnout ;) zkusil bych seskladat ntb zpatky. Muze byt treba vadny adapter, popripade dc-dc konvertor (obvykle se nachazi pobliz konektoru na napajeni). Spis bych se ale priklanel v techto vedrech k tomu, ze jsi ho prehral a neco odeslo, ale to by vymena desky snad vyresila. Jeste me na zaver napadlo - zkousels ntb pripojit pres externi monitor? Na PM neodpovídám, do podpisu se snažte dávát co nejmenší písmo (místo výchozí dejte drobné nebo malé) |
---|---|
28.07.2013 19:04 příspěvků:430 | Tak on se rozbil před víc jak 14 dnama, takže vedrem to nebude. S přehřátim jsem počítal předtím u tý grafiky, ale teď moc ne, měl jsem tady při opravě kolem 28°C a pasta je nanesená dobře (věřím tomu), chladič i CPU jsem čistil možná až moc důkladně. _ Myslíš, že by to mohlo být něco s napájením, když na baterii se rozjel stejně jako na trafo? Je pravda že tenhle díl jsem neměnil, ale nepřijde mi to pravděpodobný. Adaptér je naprosto v pořádku. _ Externí monitor jsem nezkoušel, ale zkoušel jsem připojit ten druhý - beze změny. Kdyby byl problém se zobrazováním, přestal by se větrák po pár vteřinách točit (tzn. že BIOS naběhnul). _ Ještě se omlouvám za menší přehlednost, bohužel po updatu nefungují moc dobře odstavce (volná řádka neexistuje). little_wolf |
---|---|
28.07.2013 19:34 příspěvků:5 728 | když to odentruješ, tak se ti zobrazí ve výsledku menší mezera (jak u mě), na přehlednosti to dle mě neztrácí. Musíš se zaměřit na díly, kteríé jsou odlišné - zkusil bych odpojit blbý disk, blbou mechaniku, začít od těchto drobností. GPU je tuším přímo na desce (není oddělená)? Na PM neodpovídám, do podpisu se snažte dávát co nejmenší písmo (místo výchozí dejte drobné nebo malé) |
---|---|
28.07.2013 19:58 příspěvků:430 | Moc malá mezera pro mě Disk jsem tam ani nedával, mechanika je OK. Myslim, že kdyby tohle nešlo, řval by BIOS. GPU (ATI Mobility Radeon 9000) je jako když položíš procesor na desku (Přes BGA), nevím jak jsi to myslel a nevím jak se to jmenuje. Jednoduše není připojenej přes žádnej řadič. little_wolf |
---|---|
29.07.2013 06:36 příspěvků:5 728 | tak bud je gpu integrovany a nebo externi (napr rpes mxm slot), mas integrovanou. jestli ti to jede/nejede uplne stejne s novou deskou, tak musi byt chyba nekde jinde, kvuli tomu jsem psal hdd, pameti taky muzes odebrat zkusit resp. dat tam jine. na druhou stranu muze byt i ta nova deska vadna ;) Na PM neodpovídám, do podpisu se snažte dávát co nejmenší písmo (místo výchozí dejte drobné nebo malé) |
---|---|
29.07.2013 08:24 příspěvků:430 | Tak nakonec se všechno vyřešilo - problém nebyl v GPU, jak jsem si původně myslel, ale namísto něho je nejspíš odvařený CPU. Zkusil jsem tam dát ten původní a najednou to šlape. Akorát jsem musel ještě vyměnit invertor, protože nešlo podsvícení. _ Co je lepší? Celeron @ 2.8 GHz, nebo Celeron D @ 2.66 GHz? _ little_wolf |
---|---|
29.07.2013 08:29 příspěvků:5 728 | Moc bych to neresil, oboje jsou vykopavky ;) Na PM neodpovídám, do podpisu se snažte dávát co nejmenší písmo (místo výchozí dejte drobné nebo malé) |
---|---|
29.07.2013 08:37 příspěvků:430 | Tak jasný že jo, ale nic lepšího do toho notesu nenarvu Jde mi jenom o to, jestli novější ale pomalejší CPU bude mít vyšší výkon než ten starší ale rychlejší. little_wolf |
---|---|
29.07.2013 08:45 příspěvků:5 728 | bude ;) u kazde generace je cca 10% vykonu navic, takze ten 2,66ghz bude pracovat jak stary na 3ghz (rekneme). ale urpimne, jestli ti neco bude nabihat 100 nebo 110 sekund ani nepostrehnes Na PM neodpovídám, do podpisu se snažte dávát co nejmenší písmo (místo výchozí dejte drobné nebo malé) |
---|---|
29.07.2013 16:03 příspěvků:430 | OK, díky ;) Je mi jasný že ten výkon bude fakt nepatrný. little_wolf |
---|---|